Ciasto kostka budyniowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt :
Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia.
Jajka oddzielić od żółtek. Ubić pianę z białek z cukrem oraz szczyptą soli dodać żółtka, olej i wodę oraz powoli mąkę. Ciasto wylać na dużą blachę (40*26cm )wyłożoną pergaminem. Piec ok 15-20 min w temp 180
2.Krem budyniowy :
3 szkl mleka, masło, cukier i olejek waniliowy zagotować. W misce wybić jajka, dodać 1 szkl mleka, mąki i wszystko zmiksować na jednolitą masę. Do gotującego się mleka wlać masę z jajek i mąki i zagotować aby powstał budyń.
3.Masa śmietanowa.
Śmietanę ubić z śmietan fiksem.
4.Na ostudzony biszkopt wyłożyć ciepłą masę budyniową. Na masę budyniową wyłożyć herbatniki. Zostawić to do wystygnięcia. Na herbatniki wyłożyć karmel i część posiekanych orzechów. Kolejną warstwą jest ubita śmietana . na śmietanę posypać resztę orzechów oraz zetrzeć na tarce czekoladę. Schłodzić ciasto ok 3- 4 godz w lodówce.
Komentarze