Ciasto kostka brzoskwiniowo-jogurtowa z chia

0 (0 ocen)

Ciasto w wersji fit. Kaloryczność w 100 g to tylko 75 kcal. Deserek jest pyszny i leciutki. Zimą można przygotować z czystym sumieniem z brzoskwiń z puszki, polecam:)

Składniki:

  • Ciasto:

    75 g mąki pszennej pełnoziarnistej
    75 g mąki pszennej
    1 jajko rozm. M
    55 g jogurtu naturalnego 0%

    Masa jogurtowa:

    250 g jogurt grecki o obniżonej zawartości tłuszczu
    180 g jogurt naturalny 0%
    140 g serek homogenizowany naturalny 0%
    100 ml mleka 1,5 %
    20 g cukru pudru
    2 łyżeczki stevii
    15 g nasion chia
    Sok z 1 cytryny
    1,5 łyżki żelatyny
    100 g winogron

    Masa brzoskwiniowa:

    5 brzoskwiń- 540 g ( po odjęciu pestki)
    1,5 łyżki żelatyny
    300 ml wody mineralnej niegazowanej


    Forma 23,5*23,5 cm
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Desery

Ciasto kostka brzoskwiniowo-jogurtowa z chia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0fl1yel 1. Ciasto:
    Do miski przesiać oba rodzaje mąk. Wbić jajko. Wymieszać za pomocą łyżki. Następnie dodać jogurt i po raz kolejny wymieszać łyżką. Gdy mieszanie będzie utrudnione przejść do wyrabiania ciasta dłonią. Ciasto powinno być elastyczne i gładkie. Owinąć je folią i wstawić do lodówki na 20-30 minut.
  • image-299vk24 2. Po tym czasie podzielić na dwie równe części. Każdą część rozwałkować cienko na wielkość formy. Piec w 180 st około 12-15 minut ( do zrumienienia). Ostudzić na kratce.
  • image-23x4gdi 3. Masa jogurtowa:
    Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach wody. Zostawić do napęcznienia, a następne rozpuścić w mikrofali.Do miski przełożyć jogurt grecki, naturalny, serek oraz mleko. Dokładnie wymieszać trzepaczką lub rózgą. Z cytryny wycisnąć sok, dodać go do masy nabiałowej razem z cukrami i dokładnie wymieszać ( można użyć miksera).
  • image-1r6c6ut 4. Do rozpuszczonej żelatyny dodać 2-3 łyżki jogurtu i całość dobrze wymieszać. Mieszaninę wlać do miski z jogurtem i po raz kolejny dokładnie wymieszać.
  • image-1bgc7s9 5. Wrzucić nasiona chia oraz pokrojone w ćwiartki winogrona, wymieszać. Odłożyć do lodówki na 5-7 minut do lekkiego stężenia.
  • image-0o9try5 6. Masa brzoskwiniowa:
    Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach wody. Zostawić do napęcznienia, a następne rozpuścić w mikrofali Owoce umyć i dokładnie osuszyć. Wyjąć pestki, przełożyć do blendera i dokładnie zmiksować. Dodać wodę i również zblendować( ilość wody zależy od soczystości brzoskwiń, powinno powstać 1000 ml płynu). Do musu wlać żelatynę i po raz ostatni zblendować.
  • image-127kaeb 7. Wykonanie:
    Na dno formy położyć pierwszy kawałek ciasta. Delikatnie wlać masę jogurtową i wstawić do lodówki na około 30 minut, aby masa wstępnie stężała. Gdy to nastąpi ostrożnie wlać masę brzoskwiniową. Przykryć drugim plackiem ( może się zdarzyć, że w górnej warstwie ciasta będzie troszkę za mało- wszystko zależy od rodzaju formy jakiej się użyje). Ciasto zostawić na całą noc w lodówce do stężenia. Przed podaniem pokroić na średniej wielkości kostki i oprószyć delikatnie cukrem pudrem.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie Jogurt grecki Nasiona chia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować