Kostka czekoladowa z kremem

4.5 (155 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 10 min

Bardzo czekoladowe, wilgotne ciasto w połączeniu z pysznym kremem adwokatowym i chrupkimi bezami. Proponuję zapisać przepis!

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Składniki:
    Brownie:
    2 tabliczki gorzkiej czekolady
    200 g masła
    6 jajek
    300 g cukru
    100 g mąki

    Krem:
    200 g masła
    180 ml adwokatu

    Dodatkowo:
    100 g bez
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Kostka czekoladowa z kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czekoladę łamiemy na kawałki, wrzucamy do miski, dodajemy masło. Czekoladę z masłem rozpuszczamy, w tym celu miskę układamy na szerokim garnku z gotującą się wodą, tak aby nie dotykała wody.
    Jajka ubijamy z cukrem, pod koniec ubijania dodajemy mąkę, następnie dolewamy przestudzoną czekoladę, mieszamy.
    Formę do ciasta (36/26 cm) wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy masę. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15- 20 minut. Pozostawiamy do wystudzenia.
    Miękkie masło ucieramy na puszystą biały krem, dolewamy cienkim ciurkiem adwokat, cały czas ucierając. Na tym etapie możemy dodać łyżkę cukru pudru jeżeli lubimy słodsze masy.
    Na wystudzonym brownie rozsmarowujemy krem adwokatowy, na wierzch kruszymy bezę. Ciasto chłodzimy w lodówce kilka godzin.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ajerkoniak

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KHWS_01-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować