kostka alpejska jak z cukierni

4.5 (150 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Ciasto jest pyszne, chrupiące i słodkie, jest hitem każdej imprezy

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Biszkopt: 5 jajek, 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki mąki pszennej tortowej, 3/4 szklanki cukru, 2 łyżki kakao, 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
    Masa kajmakowa: 1 kostka masła, 1 puszka kajmaku, 300-400 g bezy, 4 łyżeczki żelatyny, 50-100 ml spirytusu (wódki)
    Wierch: 500 ml śmietany kremówki 30 lub 36%, 3 fixy do śmietany, 1/2 szklanki cukru pudru + czekolada do starcia
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Kostka alpejska jak z cukierni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier a następnie po 1 żółtku, wszystkie suche składniki mieszany razem, po czym przesiewamy do otrzymanej puszystej masy, mieszany za pomocą łyżki lub sylikonowej szpatułki. Pieczemy 35-40 minut w temperaturze 170'C, grzanie góra - dół, na drugiej półce od dołu. Po upieczeniu biszkopt wyjmujemy z pieca i upuszczamy na podłogę, jeżeli biszkopt ma opaść, to opadnie właśnie wtedy, biszkopt zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
    Masa kajmakowa: Masło ubijamy na puszystą masę, dodajemy po łyżce gotowej masy kajmakowej. Bezy kruszymy na drobne cząstki i dodajemy do masy, następnie wsypujemy suchą żelatynę i dolewany alkohol, całość mieszamy i wykładamy na biszkopt.
    Wierzch: Śmietaną z fixem i cukrem pudrem ubijamy na sztywno i wykładamy na masę kajmakową. całość posypujemy startą czekoladą.

Porady

Kostkę należy schłodzić w lodówce, najlepiej całą noc, wtedy ciasto będzie się dobrze kroić i świetnie smakować.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować