kostka alpejska

4.47 (178 ocen)

Ciasto dla miłośników bez i ajerkoniaku,Pyszne ale bardzo słodkie,nie mniej warte wypróbowania.

Składniki:

  • ciasto :

    5 jajek
    szklanka cukru
    mąka i 2 łyżki kakao = 1 szklanka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    4 łyżki oliwy

    Krem:
    60-80 dkg małych bez (nie przerażić się ,to jest cała reklamówka )
    1 kostka masła
    1 kostka margaryny
    1/2 litra ajerkoniaku

    Warstwa śmietanowa:
    0,5 litra śmietany kremówki
    2 śmietan-fiksy
    tabliczka gorzkiej czekolady

Wystaw ocenę:

4.47 (178 ocen)

Zobacz również:

Desery Beza

Kostka alpejska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Ciasto :
    białka ubijamy na sztywno,dodajemy cukier i ubijamy do uzyskania lśniącej masy ,następnie dodajemy żółtka, dokładnie mieszamy a następnie wsypujemy przesianą mąkę z kakao i proszkiem, delikatnie mieszamy.Na koniec dodajemy oliwę i też delikatnie mieszamy .Wykładamy na blachę (36x21),wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 st na około 20-30 minut

    2.Krem:
    masło z margaryną miksujemy na puszysty krem , stopniowo dodajemy ajerkoniak miksujemy nadal ,Bezy kruszymy (nie za drobno ) i dodajemy do kremu.Krem wykładamy na ostudzony kakaowy biszkopt.

    3.Zimną śmietanę kremówkę miksujemy na sztywno z 2 śmietan -fiksami i wykładamy na krem bezowy .Na wierzch ścieramy gorzką czekoladę.

Porady

Krem należy robić w dużej misce , żeby po dołożeniu bez można było go dokladnie wymieszać

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ajerkoniak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować