Korzenny tort z musem czekoladowym

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Idealny na świąteczne popołudnie. Udekorowany owocami otulonymi karmelem.

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - Jajko: 6 sztuk
    - masa marcepanowa: 200 gramów
    - wanilia (rdzeń z laski): 1 sztuka
    - pomarańcza (starta skórka): 1 sztuka
    - sól: 1 szczypta
    - cukier: 175 gramów
    - mąka (pszenna): 200 gramów
    - mąka (ziemniaczana): 70 gramów
    - proszek do pieczenia (płaska): 1 łyżeczka
    - masło (roztopione): 150 gramów
    - wino (czerwone lub sok z czarnego bzu): 100 mililitrów
    - jabłko: 100 gramów
    - gruszka: 100 gramów
    - śliwka (suszone): 100 gramów
    - figa (pokrojone w dużą kostkę): 100 gramów
    - przyprawa (do grzanego wina): 1 łyżeczka
    - żółtko: 5 sztuk
    - śmietanka: 250 gramów
    - mleko: 250 mililitrów
    - sól: 1 łyżeczka
    - wanilia (laska): 1 sztuka
    - anyż (gwiazdkowaty): 4 sztuki
    - cynamon (laska): 0.5 sztuki
    - kakao: 30 gramów
    - Żelatyna: 4 łyżeczki
    - polewa z gorzkiej czekolady (posiekana): 125 gramów
    - białko: 3 sztuki
    - marmolada (morelowa): 50 gramów
    - rurki (cienkie z biało-czarnej czekolady): 200 gramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Karmel

Korzenny tort z musem czekoladowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Upiec biszkopt Piekarnik rozgrzać do 175 °C (z termoobiegiem: do 155 °C). Rozdzielić jaja. Masę marcepanową krótko podgrzać w mikrofalówce (moc 180 W). Wymieszać z żółtkami, wanilią
    i skórką z pomarańczy na kremową masę (a). Białka z solą i cukrem ubić na sztywną pianę. Mąki wymieszać z proszkiem, na zmianę z pianą z białek i masłem dodawać do masy z żółtek,
    mieszając (b). Masę rozprowadzić w tortownicy (śr. 26 cm) wyłożonej pergaminem. Piec ok. 25 min. Wyjąć, wystudzić, przekroić na 2 placki.
  • 2. Przygotować owoce Na patelni lekko skarmelizować cukier (c). Ostrożnie wlać wino lub sok, wymieszać. Dodać owoce i przyprawę, ostrożnie podgrzewać, aby owoce się nie rozpadły.
  • 3. Przyrządzić mus czekoladowy Żółtka z 50 g cukru utrzeć na puszystą pianę. Śmietankę wymieszać z mlekiem i solą. Nieco płynu odlać, wymieszać z mąką ziemniaczaną, a resztę zagotować z przyprawami i kakao. Zagęścić rozrobioną mąką ziemniaczaną. Budyń kakaowy wymieszać z masą żółtkową. Żelatynę rozpuścić, razem z polewą czekoladową dodać do masy, wymieszać (d). Białka ubić z 25 g cukru na sztywną
    pianę, wymieszać z gorącą masą.
  • 4. Zrobić tort Spód biszkoptowy spiąć obręczą tortownicy, rozprowadzić na nim mus czekoladowy (e). Przykryć drugim plackiem, rozłożyć owoce w karmelu. Tort chłodzić ok. 4 godzin.
    Przed podaniem zdjąć obręcz. Marmoladę wymieszać, posmarować nią czekoladowe rurki i przykleić, dociskając, do brzegu tortu (f).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować