Korzenny tort z musem czekoladowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Upiec biszkopt Piekarnik rozgrzać do 175 °C (z termoobiegiem: do 155 °C). Rozdzielić jaja. Masę marcepanową krótko podgrzać w mikrofalówce (moc 180 W). Wymieszać z żółtkami, wanilią
i skórką z pomarańczy na kremową masę (a). Białka z solą i cukrem ubić na sztywną pianę. Mąki wymieszać z proszkiem, na zmianę z pianą z białek i masłem dodawać do masy z żółtek,
mieszając (b). Masę rozprowadzić w tortownicy (śr. 26 cm) wyłożonej pergaminem. Piec ok. 25 min. Wyjąć, wystudzić, przekroić na 2 placki.
2.Przygotować owoce Na patelni lekko skarmelizować cukier (c). Ostrożnie wlać wino lub sok, wymieszać. Dodać owoce i przyprawę, ostrożnie podgrzewać, aby owoce się nie rozpadły.
3.Przyrządzić mus czekoladowy Żółtka z 50 g cukru utrzeć na puszystą pianę. Śmietankę wymieszać z mlekiem i solą. Nieco płynu odlać, wymieszać z mąką ziemniaczaną, a resztę zagotować z przyprawami i kakao. Zagęścić rozrobioną mąką ziemniaczaną. Budyń kakaowy wymieszać z masą żółtkową. Żelatynę rozpuścić, razem z polewą czekoladową dodać do masy, wymieszać (d). Białka ubić z 25 g cukru na sztywną
pianę, wymieszać z gorącą masą.
4.Zrobić tort Spód biszkoptowy spiąć obręczą tortownicy, rozprowadzić na nim mus czekoladowy (e). Przykryć drugim plackiem, rozłożyć owoce w karmelu. Tort chłodzić ok. 4 godzin.
Przed podaniem zdjąć obręcz. Marmoladę wymieszać, posmarować nią czekoladowe rurki i przykleić, dociskając, do brzegu tortu (f).
Komentarze