Korzenny sos wielkanocny

0 (0 ocen)

Pikantny sos na bazie majonezu, z dodatkiem jabłka, czosnku oraz miodu, z mnóstwem aromatycznych przypraw. Idealny jako dodatek do jajek, wędlin, pasztetów oraz ryb i mięs na zimno.

Składniki:

  • 2 większe winne jabłka (łącznie 400g)
    6 ząbków czosnku
    1 pęczek natki pietruszki
    1 mały słoik majonezu (260g)
    1 - 2 łyżeczki soku z cytryny
    1 łyżeczka miodu
    po 1/3 łyżeczki mielonych przypraw - imbiru, cynamonu, owoców kolendry
    po 1/4 łyżeczki mielonych przypraw - kuminu (kminu rzymskiego), kurkumy
    szczypta papryki ostrej mielonej
    sól do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Korzenny sos wielkanocny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Korzenny sos wielkanocny 1. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, miąższ zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej. Obrane ząbki czosnku zetrzeć na małych oczkach tarki jarzynowej. Natkę pietruszki posiekać. Rozdrobnione składniki przełożyć do naczynia.
  • Korzenny sos wielkanocny 2. Dodać majonez oraz miód, wlać sok z cytryny - wymieszać.
  • Korzenny sos wielkanocny 3. Wsypać mielone przyprawy i ponownie wymieszać.
  • Korzenny sos wielkanocny 4. Sos doprawić do smaku. Przed podaniem włożyć do lodówki, by składniki się przegryzły.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować