Korzenny Murzynek

4.99 (179 ocen)

  • 40 min

Idealny dla zwolenników mocno czekoladowych ciast.

  • 40 min

Składniki:

  • - pół kostki margaryny do pieczenia
    - 3 jajka
    - 2 szklanki mąki tortowej
    - 1 szklanka cukru
    - 1 szklanka mleka
    - 2 łyżeczki cynamonu
    - 2 łyżeczki przyprawy do piernika
    - 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    - 5 łyżeczek kakao
    - 5 łyżek dżemu wiśniowego
Wystaw ocenę:

4.99 (179 ocen)

Zobacz również:

Desery

Korzenny murzynek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki ( w szczególności jajka ) powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, cynamon, sodę i przyprawę do piernika przesiać i odstawić.
  • 2. W garnuszku wymieszać kakao z cukrem. Dodać mleko i margarynę. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 2-3 minuty na małym ogniu. Po wystudzeniu dodać przesianą wcześniej mąkę z przyprawami. Przez chwilę miksować. Następnie dodać dżem i lekko wymieszać łyżką.
  • 3. Ubić białka na sztywną pianę. Dodawać po jednym żółtku i dalej ubijać. Tak przygotowaną masę dodać do ciasta i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Piec 45 minut w temp. 170 C w formie wysmarowanej tłuszczem i oprószonej bułką tartą.

Porady

Ciasto można polać polewą czekoladową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować