Aromatyczne danie jednogarnkowe, ze śliwką wędzoną, pachnące goździkami, kolendrą i majerankiem. Danie jest niesłychanie śmietankowe i kremowe. Gulasz w zasadzie "sam się robi" i stanowi pożywny zestaw obiadowy.
Składniki:
Zestaw A
Składniki podstawowe z zestawu:
4 pojedyncze filety z piersi kurczaka (łącznie 500g)
200 g kaszy gryczanej prażonej
150 g śliwek suszonych wędzonych bez pestek
Składnik podstawowy dodatkowy:
400 ml śmietanki 30%
Korzenny gulasz gryczany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć, wysuszyć i pokroić w niewielką kostkę. Obficie oprószyć papryka w proszku oraz czarnym pieprzem. Dodać sól do smaku. Pokrojone filety szybko obsmażyć na rozgrzanym oleju na silnym ogniu.
2.Mięso wyjąć z garnka i odłożyć.
3.Na tłuszcz ze smażenia wrzucić pokrojony w półplastry czosnek, wsypać kolendrę i goździki. Chwilę podgrzewać, mieszając.
4.Następnie wlać wodę, dodać Vegetę i majeranek - zagotować. Dodać kaszę oraz pokrojone na mniejsze kawałki śliwki. Całość gotować 15 - 20 min, co jakiś czas mieszając.
5.Do kaszy dołożyć przygotowane mięso, wlać śmietankę. Gulasz gotować do momentu, aż kasza wchłonie całą śmietankę (10 - 15 min). Gotowe danie ewentualnie doprawić pieprzem i solą.
Komentarze