Korzenny gulasz gryczany

0 (0 ocen)

Aromatyczne danie jednogarnkowe, ze śliwką wędzoną, pachnące goździkami, kolendrą i majerankiem. Danie jest niesłychanie śmietankowe i kremowe. Gulasz w zasadzie "sam się robi" i stanowi pożywny zestaw obiadowy.

Składniki:

  • Zestaw A

    Składniki podstawowe z zestawu:
    4 pojedyncze filety z piersi kurczaka (łącznie 500g)
    200 g kaszy gryczanej prażonej
    150 g śliwek suszonych wędzonych bez pestek

    Składnik podstawowy dodatkowy:
    400 ml śmietanki 30%

    Składniki robocze:
    1 ząbek czosnku
    4 łyżki oleju
    3 szklanki wody
    1 łyżeczka majeranku suszonego
    1 łyżeczka mielonych owoców kolendry
    1/2 łyżeczki goździków mielonych
    2 łyżeczki przyprawy typu Vegeta
    papryka słodka mielona
    pieprz czarny mielony
    sól

    Dekoracja:
    natka pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Korzenny gulasz gryczany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Korzenny gulasz gryczany 1. Mięso umyć, wysuszyć i pokroić w niewielką kostkę. Obficie oprószyć papryka w proszku oraz czarnym pieprzem. Dodać sól do smaku. Pokrojone filety szybko obsmażyć na rozgrzanym oleju na silnym ogniu.
  • Korzenny gulasz gryczany 2. Mięso wyjąć z garnka i odłożyć.
  • Korzenny gulasz gryczany 3. Na tłuszcz ze smażenia wrzucić pokrojony w półplastry czosnek, wsypać kolendrę i goździki. Chwilę podgrzewać, mieszając.
  • Korzenny gulasz gryczany 4. Następnie wlać wodę, dodać Vegetę i majeranek - zagotować. Dodać kaszę oraz pokrojone na mniejsze kawałki śliwki. Całość gotować 15 - 20 min, co jakiś czas mieszając.
  • Korzenny gulasz gryczany 5. Do kaszy dołożyć przygotowane mięso, wlać śmietankę. Gulasz gotować do momentu, aż kasza wchłonie całą śmietankę (10 - 15 min). Gotowe danie ewentualnie doprawić pieprzem i solą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować