KORZENNY DŻEM DYNIOWY.

4.47 (168 ocen)

Już sam zestaw dynia i korzenne przyprawy kojarzy się nieodzownie z jesienią. Wspaniałe aromaty, przyjemne ciepło rozlewające się po ciele, piękny kolor... Po prostu dżem idealny!

Składniki:

  • 3kg obranej dyni
    1,5 kg cukru
    2 galaretki (najlepiej cytrynowe)
    1-2 łyżeczki cynamonu
    3 całe goździki
    imbir, kardamon,
Wystaw ocenę:

4.47 (168 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory

Korzenny dżem dyniowy. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię pokroiłam w mniejszą kostkę, aby szybciej się rozpadła podczas smażenia.
    Zasypałam cukrem, dodałam przyprawy i tak długo gotowałam, aby płyn puszczony
    przez dynię, w większości odparował, a owoce się rozpadły i pulpa zgęstniała.
    Na samym końcu wsypałam galaretki, zagotowałam przez chwilę i przelałam
    gorący do przygotowanych słoiczków. Odstawiłam, zakręcone, do góry dnem.
  • 2. Po kwadransie zagotowałam je w garnku - wekowałam ok. 15 minut od momentu
    zagotowania się wody.
    Wyjęłam i na 20 minut odstawiłam do góry dnem. Następnie odwróciłam do normalnego
    pionu i pozostawiłam do całkowitego wystygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować