Już sam zestaw dynia i korzenne przyprawy kojarzy się nieodzownie z jesienią. Wspaniałe aromaty, przyjemne ciepło rozlewające się po ciele, piękny kolor... Po prostu dżem idealny!
Składniki:
3kg obranej dyni
1,5 kg cukru
2 galaretki (najlepiej cytrynowe)
1-2 łyżeczki cynamonu
3 całe goździki
imbir, kardamon,
Korzenny dżem dyniowy. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dynię pokroiłam w mniejszą kostkę, aby szybciej się rozpadła podczas smażenia.
Zasypałam cukrem, dodałam przyprawy i tak długo gotowałam, aby płyn puszczony
przez dynię, w większości odparował, a owoce się rozpadły i pulpa zgęstniała.
Na samym końcu wsypałam galaretki, zagotowałam przez chwilę i przelałam
gorący do przygotowanych słoiczków. Odstawiłam, zakręcone, do góry dnem.
2.Po kwadransie zagotowałam je w garnku - wekowałam ok. 15 minut od momentu
zagotowania się wody.
Wyjęłam i na 20 minut odstawiłam do góry dnem. Następnie odwróciłam do normalnego
pionu i pozostawiłam do całkowitego wystygnięcia.
Komentarze