Korzenne renifery

0 (0 ocen)

Aromatyczne, urocze ciasteczka, które przypadną do gustu zwłaszcza najmłodszym ;) receptura pochodzi z moich zbiorów, pomysł na dekorację podpatrzyłam w internecie :)

Składniki:

  • 2 szkl mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 szkl cukru zwykłego
    1/2 kostki margaryny
    1 jajko
    1 łyżka gęstej śmietany lub jogurtu
    1 cukier waniliowy (16g)
    szczypta soli
    1 łyżeczka cynamonu
    2 łyżeczki przyprawy korzennej (lub do piernika)
    2 - 3 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy

    Dodatkowo:

    lukier z cukru pudru i soku z cytryny
    okrągłe czerwone drażetki typu M&M's
    ok. pół tabliczki roztopionej, mlecznej lub gorzkiej czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka Słodycze

Korzenne renifery - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Składniki na ciasto 1. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy wszystkie pozostałe składniki. Siekamy nożem, po czym zagniatamy ciasto, owijamy je folią i odkładamy do lodówki na 1godz. Następnie rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 3mm i wycinamy foremką lub szklanką kółka. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy ciasteczka zachowując ok. 1,5cm odstępu między nimi. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 200ºC i pieczemy ok. 10 - 15 minut. Upieczone ciasteczka odkładamy do ostygnięcia.
  • 2. Na wystudzonych ciasteczkach robimy niewielki kleksy z lukru, na które od razu nakładamy czerwone drażetki. Roztopioną czekoladą malujemy na ciasteczkach oczka i rogi. Odstawiamy w chłodne miejsce, aby czekolada i lukier dobrze zastygły.

Porady

Jeśli ciasto przy wałkowaniu się klei, należy je podsypać mąką. Przy dekorowaniu ciasteczek pomagałam sobie strzykawką, można użyć pisaków cukrowych. Jeśli ciasteczka są twarde, dobrze jest zostawić je na co najmniej dobę w wilgotnym pomieszczeniu, np. w kuchni podczas gotowania.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować