Korzenne lody z dynią

0 (0 ocen)

  • 5 godz.

Jesienny dar natury - dynię, wykorzystuję na różne sposoby. Dziś proponuję pyszne lody z dynią.

  • 5 godz.

Składniki:

  • 1 szkl ugotowanej, zmiksowanej dyni Hokkaido
    2 żółtka
    1 łyżka cukru pudru
    1 szkl mleka
    80 ml soku z pomarańczy
    1 łyżeczka przyprawy do piernika
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    200 ml śmietany 30%
    kilka ząbków czekolady do dekoracji

Korzenne lody z dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zmiksowana dynia 1. Dynię wymieszać z sokiem z pomarańczy.
  • utarte żółtka 2. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem.
  • żółtka zaparzone mlekiem 3. Mleko zagotować z cukrem waniliowym i przyprawą do piernika. Gorące wlewać powoli do żółtek, ciągle miksując.
  • połączone z dynią 4. Po przestudzeniu połączyć z dynią.
  • ubita śmietana 5. Śmietanę ubić na sztywno.
  • wymieszane 6. Masę na lody delikatnie połączyć ze śmietaną.
  • gotowe do zamrożenia 7. Przelać do pojemnika i wstawić do zamrażarki. W czasie mrożenia kilka razy zamieszać.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy