Korzenna tarta z makiem

0 (0 ocen)

Ciasta z makiem zawsze są obecne na moim świątecznym stole. Kruchą tartę z tym dodatkiem robiłam jednak po raz pierwszy i chociaż w trakcie zapomniałam o posmarowaniu spodu dżemem, tak jak to początkowo zaplanowałam to uważam, że wypiek był bardzo udany :)

Składniki:


  • 300 g mąki pszennej
    100 g cukru pudru
    200 g masła
    2 łyżki ciemnego kakao
    1 łyżeczka przyprawy korzennej
    0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 żółtka

    800 g masy makowej
    50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

    cukier puder
    dżem pomarańczowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Korzenna tarta z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, dodajemy kakao i przyprawę i mieszamy.
    Całość siekamy z masłem po czym dodajemy żółtka.

    Zagniatamy na gładkie ciasto które dzielimy na 2 części (40% i 60%).

    Większą rozwałkowujemy i wykładamy nią formę do tarty (ok.30cm).

    Pieczemy przez 10 minut.
  • 2. Masę makową mieszamy ze skórka pomarańczową.

    Wykładamy ją na podpieczony spód i dopiekamy przez 20 minut.

    Drugi kawałek ciasta rozwałkowujemy, wycinamy ozdobną gwiazdkę i na osobnej blaszce pieczemy ok. 15 minut.

    Po ostudzeniu gwiazdkę posypujemy cukrem pudrem i przekładamy na tartę.

    Podajemy z dżemem pomarańczowym.

    Smacznego :)

Porady

Gotowe ciasto podałam z dżemem który świetnie uzupełniał całość, polecam :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować