Korzenna rolada z żurawiną

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Pyszna rolada, pachnąca świętami

Składniki:

  • ciasto na roladę :
    - 3 jajka
    - 3/4 szklanki cukru
    - szklanka mąki pszennej typ 650
    - 100 ml mleka lub wody
    - łyżka przyprawy do piernika
    - pół łyżeczki proszku do pieczenia
    - szczypta soli

    Masa

    - 300 ml śmietany 30%
    - 250g serka mascarpone
    - 100g cukru pudru
    - żelatyna (2 łyżeczki rozpuszczone w 2 łyżkach gorącej wody)
    - 100 g suszonej żurawiny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Rolada Desery

Korzenna rolada z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na początek pieczemy biszkopt. Żółtka oddzielamy od białek i wkładamy żółtka do małej miseczki lub szklanki a białka ubijamy na sztywno z cukrem i szczyptą soli. Kiedy uzyskamy mocną i sztywną pianę dodajemy powoli żółtka i resztę składników i dokładnie mieszamy. Dużą prostokątną blachę wykładamy papierem do pieczenia a piekarnik nastawiamy na 200C ( przy ustawieniu góra - dół). Ciasto wylewamy na blachę i pieczemy około 17-18 min. Wyjmujemy blachę z piekarnika. Na stole układamy czystą ściereczkę , łapiemy boki papieru do pieczenia z upieczonego biszkoptu ( trzeba bardzo uważać bo gorące) i szybko aczkolwiek delikatnie przekładamy biszkopt na ściereczkę. Łapiemy za boki ściereczki i delikatnie rolujemy biszkopt i pozostawiamy do wystygnięcia.
    Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem , pod koniec ubijania dodajemy mascarpone, ciepłą ale nie gorącą żelatynę i żurawinę. Powstałą masą nadziewamy roladę oraz smarujemy wierzch. Wkładamy do lodówki ( złączeniem biszkoptu do dołu) i pozostawiamy do całkowitego zastygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mascarpone Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować