Korzenna nalewka z czarnej porzeczki z miodem

4.51 (196 ocen)

  • Średni

Jeżeli w swojej spiżarni mamy domowej roboty nalewki, możemy być pewni, że mamy świetny prezent dla kogoś bliskiego...

  • Średni

Składniki:

  • 1.:
    - czarna porzeczka: 1 kilogram
    - cukier: 1 kilogram
    - wódka krupnik: 0.5 litra
    2.:
    - miód pitny czwórniak: 1 szklanka
    - miód wielokwiatowy płynny: 1 szklanka
    - goździki: 1 łyżka
    - laska cynamonu: 2 sztuki
Wystaw ocenę:

4.51 (196 ocen)

Zobacz również:

Alkohole Nalewki

Korzenna nalewka z czarnej porzeczki z miodem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do wyparzonego dużego słoja warstwami układać porzeczki na przemian z cukrem (każdą warstwę lekko ugniatając, aby owoce puściły sok). Przykryć pokrywką, postawić w ciepłym miejscu na kilka godzin. Po tym czasie całość zalać wódką. Słój zakręcić, dobrze wstrząsnąć. Postawić w słonecznym miejscu na 6 tygodni. Słojem wstrząsać do momentu rozpuszczenia się cukru.
  • 2. Po upływie 6 tygodni nalewkę zlać przez gęste sito do wyparzonych butelek i odstawić do piwnicy. Pozostałe owoce zalać miodem pitnym, dodać miód wielokwiatowy, goździki i cynamon. Wymieszać. Przechowywać w nasłonecznionym miejscu przez 2 miesiące.
  • 3. Po upływie tego czasu przelać owoce przez gęste sito. Powstałą "drugą" nalewkę połączyć z "pierwszą". Przelać do wyparzonych butelek i odstawić do leżakowania na kilka miesięcy. Im dłużej, tym lepiej.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czarna porzeczka Nalewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować