Korzenna nalewka z czarnej porzeczki z miodem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do wyparzonego dużego słoja warstwami układać porzeczki na przemian z cukrem (każdą warstwę lekko ugniatając, aby owoce puściły sok). Przykryć pokrywką, postawić w ciepłym miejscu na kilka godzin. Po tym czasie całość zalać wódką. Słój zakręcić, dobrze wstrząsnąć. Postawić w słonecznym miejscu na 6 tygodni. Słojem wstrząsać do momentu rozpuszczenia się cukru.
2.Po upływie 6 tygodni nalewkę zlać przez gęste sito do wyparzonych butelek i odstawić do piwnicy. Pozostałe owoce zalać miodem pitnym, dodać miód wielokwiatowy, goździki i cynamon. Wymieszać. Przechowywać w nasłonecznionym miejscu przez 2 miesiące.
3.Po upływie tego czasu przelać owoce przez gęste sito. Powstałą "drugą" nalewkę połączyć z "pierwszą". Przelać do wyparzonych butelek i odstawić do leżakowania na kilka miesięcy. Im dłużej, tym lepiej.
Komentarze