KORZENNA KARKÓWKA

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Domowe wędlinki sa najlepsze, dlatego też robimy własne w domu, przynajmniej wiemy że jemy zdrowo

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1,5 kg karkówki
    4 łyżki czosnku granulowanego
    łyżeczka kolorowego pieprzu
    łyżeczka gorczycy
    5 ziaren jałowca
    5 ziaren ziela ang
    3 liście laurowe
    5 goździków
    sól do natarcia

Korzenna karkówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Karkówkę dobrze nacieramy solą. W moździerzu rozgniatamy kolorowy
    pieprz, gorczycę, jałowiec, ziele ang, goździki i liscie laurowe. Kiedy
    utrzemy je na pył dodajemy czosnek granulowany, mieszamy. Tak przygotowana
    mieszanką dobrze nacieramy karkówkę i odstawiamy na min dobę do
    lodówki. Po tym czasie mięso umieszczamy w rękawie. Pieczemy w 170 st
    ok. godziny po tym czasie rozcinamy rękaw i zapiekamy do zrumienienia
    miesa. Jeszcze ciepłe posypujemy kolorowym pieprzem.

Komentarze

Podobne przepisy