Koronka flandryjska

0 (0 ocen)

  • 15 min

Zapiekany pod beszamelem kalafior i brokuły. Pyszny dodatek do potraw z kurczaka.

  • 15 min

Składniki:

  • 1 nieduży kalafior
    1 nieduży brokuł
    bułka tarta
    troszkę żółtego sera
    3 szklanki mleka
    4 łyżki masła
    4 łyżki mąki pszennej
    sól
    pieprz biały
    starta gałka muszkatołowa

Koronka flandryjska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kalafior i brokuł gotujemy kilka minut we wrzątku, lekko osolonym. Niedługo- dosłownie 2-3 minutki.
    Dzielimy warzywa na mniejsze różyczki.
  • 2. Mąkę zrumieniamy na maśle, mieszając ciągle, np trzepaczką. Następnie wlewamy do tego zimne mleko. Podgrzewamy na niewielkim ogniu, ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy sos solą, białym pieprzem i gałką muszkatołową.
  • 3. Połowę gotowego sosu wylewamy do naczynia do zapiekania. Układamy na nim różyczki brokuł i kalafiora. Drugą połowę sosu mieszamy ze startym żółtym serem i zalewamy nim zapiekankę, tak, aby czubki niektórych warzyw wystawały ponad niego.
  • 4. Zapiekamy całość około 20 minut w temperaturze 200 stopni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy