Koronka flandryjska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kalafior i brokuł gotujemy kilka minut we wrzątku, lekko osolonym. Niedługo- dosłownie 2-3 minutki.
Dzielimy warzywa na mniejsze różyczki.
2.Mąkę zrumieniamy na maśle, mieszając ciągle, np trzepaczką. Następnie wlewamy do tego zimne mleko. Podgrzewamy na niewielkim ogniu, ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy sos solą, białym pieprzem i gałką muszkatołową.
3.Połowę gotowego sosu wylewamy do naczynia do zapiekania. Układamy na nim różyczki brokuł i kalafiora. Drugą połowę sosu mieszamy ze startym żółtym serem i zalewamy nim zapiekankę, tak, aby czubki niektórych warzyw wystawały ponad niego.
4.Zapiekamy całość około 20 minut w temperaturze 200 stopni.
Komentarze