korniszony

4.92 (178 ocen)

nie mam czasu w sezonie więc wpiszę teraz jak robię korniszony. u mnie znikają zimą jak świeże bułeczki :)

Składniki:

  • przyprawy:
    koper,
    chrzan,
    czosnek,
    liście laurowe,
    ziele angielskie,
    pieprz ziarnisty,
    marchew.

    na zalewę:
    1 szkl octu 10%
    6 szkl wody
    13 łyżek cukru
    2 łyżki soli
    - to wszystko zagotować na zalewę. jak robimy więcej niż 4 słoiki to wielokrotność tych proporcji gotujemy pod przykryciem

    i najważniejsze : OGÓRKI
Wystaw ocenę:

4.92 (178 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Korniszony

Korniszony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ogórki dobrze myjemy.
    do słoika wkładamy: kawałek koszyczka kopru, kawałek korzenia oczyszczonego chrzanu, 1-2 ząbki czosnku, 1 ziarnko ziela angielskiego, 4-6 ziaren pieprzu, 1-2 plasterki marchewki. jak już mamy to wszystko w słoiku to ścisło układamy ogórki i zalewamy wcześniej przygotowaną zalewą- powinna być letnia a nawet chłodna.
    każdy słoik dokładnie wycieramy gwinty i zakręcamy nowymi pokrywkami. sprawdzamy czy nie ciekną, następnie umieszczamy w wysokim garnku z wodą do wysokości szyjki/ przed gwintem pokrywki i od momentu zagotowania pasteryzujemy 5 do 10 minut. ogień powinien być nie za duży.
    po tym czasie wystawiam na ręcznik do całkowitego wystygnięcia i wciągnięcia pokrywek- tzw zawekowania pełnego.
    smacznego :)
    takie przetwory w zimie to prawdziwy skarb


Porady

ja pasteryzuję 5 min wtedy mam twarde i jędrne ogórki

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ogórek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować