na zalewę:
1 szkl octu 10%
6 szkl wody
13 łyżek cukru
2 łyżki soli
- to wszystko zagotować na zalewę. jak robimy więcej niż 4 słoiki to wielokrotność tych proporcji gotujemy pod przykryciem
1.ogórki dobrze myjemy.
do słoika wkładamy: kawałek koszyczka kopru, kawałek korzenia oczyszczonego chrzanu, 1-2 ząbki czosnku, 1 ziarnko ziela angielskiego, 4-6 ziaren pieprzu, 1-2 plasterki marchewki. jak już mamy to wszystko w słoiku to ścisło układamy ogórki i zalewamy wcześniej przygotowaną zalewą- powinna być letnia a nawet chłodna.
każdy słoik dokładnie wycieramy gwinty i zakręcamy nowymi pokrywkami. sprawdzamy czy nie ciekną, następnie umieszczamy w wysokim garnku z wodą do wysokości szyjki/ przed gwintem pokrywki i od momentu zagotowania pasteryzujemy 5 do 10 minut. ogień powinien być nie za duży.
po tym czasie wystawiam na ręcznik do całkowitego wystygnięcia i wciągnięcia pokrywek- tzw zawekowania pełnego.
smacznego :)
takie przetwory w zimie to prawdziwy skarb
Porady
ja pasteryzuję 5 min wtedy mam twarde i jędrne ogórki
Komentarze