Koreczki śledziowe ze śliwkami

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Przepis przysłała Agnieszka Kozera

  • Łatwy

Składniki:

  • - śledzie: 4 sztuki
    - suszone śliwki: 20 dekagramów
    - słodkie migdały (albo orzechy laskowe- garść): 2 łyżki
    - cebula: 1 sztuka
    - olej: 0.5 szklanki
    - cukier: 0.5 łyżeczki
    - sok z cytryny: 1 sztuka
    - mleko: 2 szklanki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Koreczki śledziowe ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śledzie oczyszczamy, odcinamy łby, usuwamy ości, filetujemy. Zalewamy mlekiem i odstawiamy na 3 godziny.
  • 2. Śliwki zalewamy gorącą wodą, odstawiamy na pół godziny i gotujemy w tej samej wodzie, Przepis przysłała Alicja Narewska Przepis przysłała Agnieszka Kozera w której się moczyły. Przecieramy przez sito.
  • 3. Migdały lub orzechy parzymy i obieramy ze skórki. Kilka sztuk zostawiamy do dekoracji, resztę siekamy.
  • 4. Śliwki mieszamy z olejem i migdałami lub orzechami, doprawiamy solą, cukrem i sokiem z cytryny.
  • 5. Filety śledziowe osączamy z mleka, zwijamy w ruloniki jak rolmopsy, układamy na półmisku, przybieramy migdałami lub orzechami i krążkami cebuli. Przed podaniem polewamy sosem śliwkowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śledzie Suszone śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować