Koreczki śledziowe ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śledzie oczyszczamy, odcinamy łby, usuwamy ości, filetujemy. Zalewamy mlekiem i odstawiamy na 3 godziny.
2.Śliwki zalewamy gorącą wodą, odstawiamy na pół godziny i gotujemy w tej samej wodzie, Przepis przysłała Alicja Narewska Przepis przysłała Agnieszka Kozera w której się moczyły. Przecieramy przez sito.
3.Migdały lub orzechy parzymy i obieramy ze skórki. Kilka sztuk zostawiamy do dekoracji, resztę siekamy.
4.Śliwki mieszamy z olejem i migdałami lub orzechami, doprawiamy solą, cukrem i sokiem z cytryny.
5.Filety śledziowe osączamy z mleka, zwijamy w ruloniki jak rolmopsy, układamy na półmisku, przybieramy migdałami lub orzechami i krążkami cebuli. Przed podaniem polewamy sosem śliwkowym.
Komentarze