Koreczki śledziowe ze śliwkami

4.5 (156 ocen)

Opublikowany w Magazynie

To jedno z tych moich popisowych dań, które od kilku lat przynoszę do mamy na wigilijną kolację.

Składniki:

  • ● 4 śledzie
    ● 20 dag suszonych śliwek
    ● garść słodkich migdałów (albo orzechów laskowych)
    ● 1 cebula
    ● pół szkl. oleju
    ● pół łyżeczki cukru
    ● sok z cytryny
    ● 2 szkl. mleka
Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Koreczki śledziowe ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śledzie oczyszczamy, odcinamy
    łby, usuwamy ości, filetujemy.
    Zalewamy mlekiem
    i odstawiamy na 3 godziny.
  • 2. Śliwki zalewamy gorącą wodą,
    odstawiamy na pół godziny
    i gotujemy w tej samej wodzie, w której się moczyły. Przecieramy
    przez sito.
  • 3. Migdały lub orzechy parzymy
    i obieramy ze skórki. Kilka
    sztuk zostawiamy do dekoracji,
    resztę siekamy.
  • 4. Śliwki mieszamy z olejem
    i migdałami lub orzechami, doprawiamy
    solą, cukrem i sokiem
    z cytryny.
  • 5. Filety śledziowe osączamy
    z mleka, zwijamy w ruloniki jak
    rolmopsy, układamy na półmisku,
    przybieramy migdałami
    lub orzechami i krążkami cebuli.
    Przed podaniem polewamy
    sosem śliwkowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śledzie

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_11-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować