Koreczki śledziowe z filetów śledziowych z cebulką w occie i oleju. Stanowią pyszną przystawkę na święta, karnawał czy inne imprezy. Ulubione śledziki mojego narzeczonego, dlatego też dostały nazwę od jego nazwiska.
Składniki:
Wiaderko filetów śledziowych a’la Matijas
1 duża cebula biała
1,5 szklanki mleka
1 szklanka oleju
Pół szklanki przecieru pomidorowego lub ketchupu
Pół szklanki octu
1 łyżeczka cukru
wykałaczki
Koreczki śledziowe po giżycku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety wyciągnąć z solanki, przełożyć do miski, zalać zimną wodą. Odstawić na godzinę. Po tym czasie wylać wodę i ponownie zalać śledzie świeżą wodą i odstawić je jeszcze na 30 minut.
2.Po namoczeniu w wodzie, filety zalać mlekiem i odstawić na godzinę. Cebulę bardzo drobno pokroić, przełożyć do miseczki, zalać olejem połączonym z cukrem. Odstawić na 15 minut. Przecier pomidorowy połączyć z octem a następnie wlać go do cebulki w oleju. Wymieszać.
3.Filety wyciągać pojedynczo z mleka, zanurzyć w pomidorowej masie a następnie każdy filet rozkroić wzdłuż na 3-4 cienkie paski. Zwinąć w koreczek i wbić patyczek. Gotowe koreczki ułożyć na deseczce. Na koniec skropić je delikatnie octem.
4.Masę pomidorową wraz z cebulką przelać do dużego słoika, a następnie włożyć koreczki. Następnie zakręcić słoik i wstrząsnąć nim kilkakrotnie. Koreczki włożyć do lodówki na minimum godzinę. Przed podaniem wyciągamy patyczki z koreczków i polewamy je obficie masą pomidorową z cebulką
Komentarze