KORECZKI ŚLEDZIOWE PO GIŻYCKU

4.95 (191 ocen)

Koreczki śledziowe z filetów śledziowych z cebulką w occie i oleju. Stanowią pyszną przystawkę na święta, karnawał czy inne imprezy. Ulubione śledziki mojego narzeczonego, dlatego też dostały nazwę od jego nazwiska.

Składniki:

  • Wiaderko filetów śledziowych a’la Matijas
    1 duża cebula biała
    1,5 szklanki mleka
    1 szklanka oleju
    Pół szklanki przecieru pomidorowego lub ketchupu
    Pół szklanki octu
    1 łyżeczka cukru
    wykałaczki

Wystaw ocenę:

4.95 (191 ocen)

Zobacz również:

Ryba Przystawki

Koreczki śledziowe po giżycku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety wyciągnąć z solanki, przełożyć do miski, zalać zimną wodą. Odstawić na godzinę. Po tym czasie wylać wodę i ponownie zalać śledzie świeżą wodą i odstawić je jeszcze na 30 minut.
  • 2. Po namoczeniu w wodzie, filety zalać mlekiem i odstawić na godzinę. Cebulę bardzo drobno pokroić, przełożyć do miseczki, zalać olejem połączonym z cukrem. Odstawić na 15 minut. Przecier pomidorowy połączyć z octem a następnie wlać go do cebulki w oleju. Wymieszać.
  • 3. Filety wyciągać pojedynczo z mleka, zanurzyć w pomidorowej masie a następnie każdy filet rozkroić wzdłuż na 3-4 cienkie paski. Zwinąć w koreczek i wbić patyczek. Gotowe koreczki ułożyć na deseczce. Na koniec skropić je delikatnie octem.
  • 4. Masę pomidorową wraz z cebulką przelać do dużego słoika, a następnie włożyć koreczki. Następnie zakręcić słoik i wstrząsnąć nim kilkakrotnie. Koreczki włożyć do lodówki na minimum godzinę. Przed podaniem wyciągamy patyczki z koreczków i polewamy je obficie masą pomidorową z cebulką
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby Śledzie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wigilia Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować