Ciasto kora orzechowa to ciasto znane chyba każdemu. Przepisów jest wiele, ja korzystałam z przepisu siostry Leonii. Ciasto kora dębu jest najsmaczniejsze po 3-4 dniach. Kora orzechowa będzie świetnym wyborem na specjalne okazje i przyjęcia, ale sprawdzi się także na co dzień, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego. Sprawdź przepis na ciasto kora orzechowa!
4.44 (319 ocen)
Ciasto kora orzechowa to znakomity deser. Warto podać je w odpowiedni sposób i wyeksponować na stole. Korę orzechową najlepiej upiec w tortownicy – jest na tyle wysoka, że bez problemu umieścimy w niej kolejne warstwy ciasta, kremu i galaretki. Aby ciasto kora orzechowa pięknie wyglądało na stole, warto zaopatrzyć się w paterę. Ciekawym rozwiązaniem jest patera obrotowa, dzięki której możemy obracać ciasto i łatwo je kroić. Ciasto kroimy ostrym nożem, po każdym kawałku zamaczamy go w zimnej wodzie, by krojenie było łatwiejsze.
Ciasto kora orzechowa jest nieco pracochłonne, ale jednocześnie bardzo smaczne. Jego nazwa związana jest z wyglądem ciasta – po przekrojeniu rzeczywiście przypomina korę. Zawdzięcza to dodatkom do biszkoptowych blatów. Do ciasta dodajemy zarówno rodzynki, jak i orzechy. Możecie użyć orzechów włoskich, laskowych, a nawet ziemnych czy brazylijskich. To dobry i szybki sposób na niewielką, ale wyczuwalną modyfikację smaku ciasta – w zależności od tego, jakich orzechów użyjecie, będzie ono smakować nieco inaczej.
Ciasto kora orzechowa jest bardzo popularne, zwłaszcza na wyjątkowe okazje. Często pojawia się na komuniach czy weselach, na pewno mogliście spróbować go także podczas rodzinnych spotkań urodzinowych czy imieninowych. Połączenie smaków jest intrygujące, bo w końcu czego tu nie ma! Smak kawy miesza się ze smakiem orzechów i czekolady, rodzynek, wiórków kokosowych, a do tego dochodzą jeszcze brzoskwinie zatopione w galaretce. Co ciekawe, możemy przygotować ciasto kora orzechowa bezglutenowe. Mąkę pszenną możemy wtedy zastąpić na przykład ryżową czy kokosową. Jej ilość w cieście jest na tyle nieduża, że nie będzie miało to znaczenia, nie wpłynie też znacząco na smak. W naszym przepisie używamy delicji pomarańczowych, bo najlepiej pasują smakiem do reszty składników, ale możecie też spróbować z delicjami z innym nadzieniem. Jeśli wiecie, że ciasto będą jadły również dzieci, warto zrezygnować z dodatku alkoholu.
Ciasta lepiej nie przechowywać zbyt długo, podobnie jak innych ciast z kremami. Można natomiast przygotować wcześniej same blaty, a w dzień podania przełożyć kremem i zrobić galaretkę. Ciasto trzeba jednak przed zaserwowaniem na stół dobrze schłodzić, żeby galaretka zdążyła się zsiąść.
Komentarze