• Kora drzewna

    Dodane przez: Jaga85

  • Ciasto to piekę i podaję często jako tort. Bardzo ładnie prezentuje się w przekroju i pysznie smakuje.

  • kora drzewna

    Składniki

    Blaszka 24x36 cm

    Ciasto bakaliowe:
    • 8 białek,
    • ¾ szklanki cukru,
    • 3 żółtka,
    • 10 dag orzechów siekanych,
    • 10 dag orzechów mielonych,
    • 10 dag kokosu,
    • 10 dag rodzynek,
    • 2 łyżki mąki,
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa kawowa:
    • 1,5 kostki masła,
    • 3 jajka,
    • ¾-1 szklanki cukru
    • 3 łyżki kawy rozpuszczone w niewielkiej ilości wody

    Dodatkowo:
    • 1 puszka brzoskwiń,
    • 2 paczki delicji,
    • 2 galaretki czerwone,
    • 1 łyżeczka żelatyny

  • Sposób przygotowania

    1.
    Kora drzewna - krok 1

    Ciasto bakaliowe: Białka ubić na sztywno, dodając stopniowo cukier, a następnie żółtka. Dodać wymieszane ze sobą pozostałe składniki. Delikatnie wymieszać. Wylać na formę do pieczenia. Piec w temp 180˚C około 30-40 min. Wystudzić i przeciąć na połowę.

    2.

    Masa kawowa: Jajka ubijamy z cukrem na parze. Studzimy. Masło ucieramy do białości, po czym dodawać do niego stopniowo masę jajeczną. Na koniec dodać kawę.

    3.

    Dodatkowo: Brzoskwinie tniemy w paseczki. Galaretkę wraz z żelatyną rozpuszczamy w 3 szklankach wody. Studzimy.

    4.

    Przełożenie: Ciasto bakaliowe, 1/3 masy, delicje, 1/3 masy, ciasto bakaliowe, 1/3 masy, brzoskwinie, galaretka.

  • Słowa kluczowe (tagi):

    slodkie_zycie, orzechy, kokos, rodzina
  • 7 komentarzy

    • agarybak76
      2012-12-30T15:01:17+01:00 agarybak76
      Kolejne rewelacyjnie wyglądające ciasto. I na pewno pyszne :)
    • joanna30
      2012-12-30T16:11:46+01:00 joanna30
      Kory jeszcze nie piekłam. Wygląda smakowicie:)
    • niki12
      2012-12-30T16:48:36+01:00 niki12
      ja też nie piekłam, ale chyba się skuszę:) Cudeńko:)
    • Jaga85
      2012-12-30T18:44:23+01:00 Jaga85
      Wkładki bakaliowe można upiec osobno , piekąc z połowy porcji. W tedy na pewno się udadzą i nie trzeba się martwić, że nierówno przekroimy blat. Dłużej w prawdzie zejdzie, ale efekt będzie lepszy.
    • hugolinka2
      2013-02-04T21:00:14+01:00 hugolinka2
      Przepis sprawdzony:)ciasto bardzo pyszne i na prawdę efektownie się prezentuje choć pominęłam żelatynę:)
    • Jaga85
      2013-02-04T21:31:06+01:00 Jaga85
      Bardzo się cieszę i zachęcam do przetestowania innych przepisów. Pozdrawiam.
    • Misia1730
      2013-02-05T15:15:37+01:00 Misia1730
      To ciasto jest pyszniutkie :) Warte wypróbowania :)

Dodane przez: Jaga85

Jaga85 725

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2012-12-30T14:02:38+01:00

1828 odwiedzin


Sprawdź książki z tym przepisem

Zobacz, kto poleca ten przepis

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »