"Kora dębu"

4.5 (159 ocen)

  • 2 min

Fascynująco bakaliowe, uroczo słodkie i pełne niezapomnianego smaku... Polecam wypróbować, bo naprawdę warto!

  • 2 min

Składniki:

  • blaszka 28X40

    PLACKI:
    -3 żółtka
    -8 białek
    -200 g cukru
    -3 łyżki mąki tortowej
    -1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
    -100 g kokosu
    -50 g rodzynek
    -50 g suszonej żurawiny
    -200 g mielonych orzechów
    -50 g skórki kandyzowanej pomarańczowej

    KREM:
    -850 ml (1 puszka) brzoskwiń w syropie
    -1,5 kostki margaryny
    -5 łyżek cukru
    -2 budynie śmietankowe
    -1,5 szkl wody
    - 5 żółtek
    -1 łyżka mąki tortowej
    - 50 g skórki kandyzowanej pomarańczowej

    PONADTO:
    -1,5 opakowania delicji wiśniowych
    -2-3 galaretki brzoskwiniowe (zależy, jakie urosną placki)
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Desery

"kora dębu" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. PLACKI: Rodzynki i żurawinę sparzamy. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, żółtka, a na końcu mieszankę orzechów, mąki, bakalii, proszku do pieczenia, wiórek. Mieszamy dokładnie. Całość dzielimy na 2 równe części i pieczemy osobno w 180 st.C przez ok. 25 min.

    KREM: Brzoskwinie osączamy i kroimy w plasterki. Sok łączymy z 3/4 szkl wody i cukrem i zagotowujemy. Wlewamy do niego mieszankę żółtek, budyniów, 3/4 szkl wody i mąki. Przygotowujemy z tego budyń, który odstawiamy do wystudzenia. Zimny miksujemy z miękkim masłem. Na koniec dodajemy skórkę kandyzowaną. Odkładamy odrobinę kremu do posmarowania wierzchu ciasta. Galaretki rozrabiamy w nieco mniejszej ilości wody, niż podano na opakowaniu.

    UŁOŻENIE: placek - 1/2 kremu - delicje - 1/2 kremu - placek - odrobina kremu - brzoskwinie - galaretka.

Porady

Niektórzy nasączają delicje w rumie, ale nie jest to konieczne. Ciasto i bez tego jest wyśmienite:)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować