1.PLACKI: Rodzynki i żurawinę sparzamy. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, żółtka, a na końcu mieszankę orzechów, mąki, bakalii, proszku do pieczenia, wiórek. Mieszamy dokładnie. Całość dzielimy na 2 równe części i pieczemy osobno w 180 st.C przez ok. 25 min.
KREM: Brzoskwinie osączamy i kroimy w plasterki. Sok łączymy z 3/4 szkl wody i cukrem i zagotowujemy. Wlewamy do niego mieszankę żółtek, budyniów, 3/4 szkl wody i mąki. Przygotowujemy z tego budyń, który odstawiamy do wystudzenia. Zimny miksujemy z miękkim masłem. Na koniec dodajemy skórkę kandyzowaną. Odkładamy odrobinę kremu do posmarowania wierzchu ciasta. Galaretki rozrabiamy w nieco mniejszej ilości wody, niż podano na opakowaniu.
Komentarze