Kopytka z warzywami

4.5 (179 ocen)

  • 40 min
  • Dla 9 osób

Gdy zostaną Ci ziemniaki z obiadu warto je wykorzystać na delikatne kopytka połączone z warzywami oraz mięsem.

  • 40 min
  • Dla 9 osób

Składniki:

  • Na kopytka:
    1/2 kg ziemniaków
    1 jajko
    1 szkl. Mąki ziemniaczanej
    szczypta soli

    1 opakowanie mrożonych warzyw na patelnię
    pierś z kurczaka
    tłuszcz
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Kopytka Dania główne

Kopytka z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie, do czasu aż zmiękną. Odcedzamy, studzimy i przepuszczamy przez praskę. Następnie ziemniaki mieszamy z mąką, szczyptą soli i jajkiem. Stolnice posypujemy mąką i wyrabiamy ciasto. Nastepnie ciasto dzielimy na kawałki, z każdego kawałka formujemy cienkie wałeczki, kroimy ukośne na kluski. Następnie gotujemy wodę, solimy i wkładamy kopytka- gotujemy ok. 3 minut od wypłynięcia na powierzchnię.
  • 2. Na patelni rozgrzać tłuszcz, wrzucić warzywa, dusić do miękkości.
    Pierś z kurczaka, pokroić w kostkę, wrzucić na rozgrzany tłuszcz, smażyć do miękkości mięsa. Warzywa razem z mięsem połączyć z kopytkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierś z kurczaka Tłuszcze Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować