Kopytka z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie, do czasu aż zmiękną. Odcedzamy, studzimy i przepuszczamy przez praskę. Następnie ziemniaki mieszamy z mąką, szczyptą soli i jajkiem. Stolnice posypujemy mąką i wyrabiamy ciasto. Nastepnie ciasto dzielimy na kawałki, z każdego kawałka formujemy cienkie wałeczki, kroimy ukośne na kluski. Następnie gotujemy wodę, solimy i wkładamy kopytka- gotujemy ok. 3 minut od wypłynięcia na powierzchnię.
2.Na patelni rozgrzać tłuszcz, wrzucić warzywa, dusić do miękkości.
Pierś z kurczaka, pokroić w kostkę, wrzucić na rozgrzany tłuszcz, smażyć do miękkości mięsa. Warzywa razem z mięsem połączyć z kopytkami.
Komentarze