Kopytka z sosem szpinakowym

4.5 (144 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Szpinak zawiera żelazo, potas, kwas foliowy. Roślina ta zawiera także kwas szczawiowy, który może powodować powstawanie kamieni w nerkach.

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - ziemniaki ugotowane i zmielone (ostudzone): 500 gramów
    - mąka: 1.5 szklanki
    - Jajko: 1 sztuka
    - sól: 4 szczypty

    - szpinak świeży: 500 gramów
    - śmietana 12%: 250 mililitrów
    - czosnek: 2 ząbki
    - sok z limonki: 0.5 sztuki
    - sól: 4 szczypty
    - pieprz świeżo mielony: 2 szczypty
    - masło: 1.5 łyżki
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kopytka z sosem szpinakowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki ugotować na parze, ostudzić. Zimne ziemniaki przepuścić przez praskę do ziemniaków. Do ziemniaków dodać jajko, mąkę i sól, wyrobić ciasto na elastyczną masę (jeśli ciasto będzie się kleić należy dodać więcej mąki), uformować w wałek, lekko spłaszczyć i pociąć na ukos. Wrzucić kluski partiami na wrzącą i osoloną wodę (1 łyżka soli), od wypłynięcia gotować 2-3 minuty.
  • 2. Szpinak umyć, przepłukać żeby nie było piachu. Odciąć łodygi i podrzeć na mniejsze kawałki. Szpinak gotować na parze, aż zmniejszy swoją objętość. W rondelku rozpuścić masło dodać szpinak aby odparował wodę. Następnie wlać śmietanę, dodać rozgnieciony czosnek, doprawić solą i pieprzem skropić sokiem z limonki. Jeżeli sos będzie za rzadki można go zaklepać mąką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować