Kopytka z serka homogenizowanego

4.48 (191 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Można je podawać też na słono: z mięsem i surówką.

Składniki:

  • 50 dag gęstego waniliowego serka homogenizowanego
    15 łyżek mąki
    3 jajka
    cukier
    5 dag masła
    sól
Wystaw ocenę:

4.48 (191 ocen)

Zobacz również:

Desery Kopytka

Kopytka z serka homogenizowanego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Serek mieszamy z jajkami, mąką i szczyptą soli. Ucieramy na gładkie ciasto.
  • 2. Z ciasta formujemy cienkie, ok. 2-cm wałki i kroimy ukośnie. Gotujemy w lekko osolonym wrzątku 1-2 minuty od wypłynięcia. Wyjmujemy łyżką cedzakową.
  • 3. Masło roztapiamy i polewamy kopytka. Oprószamy cukrem.

Porady

_____________________ redakcyjna_kucharka: 15 łyżek mąki u mnie ważyło 25 dkg., ciasto wyszło dość gęste, ale nie dało się z niego zrobić kopytek. dodałam jeszcze 1/2 szklanki mąki i zrobiłam (żeby nie wyrzucić ciasta) "kluski kładzione waniliowe". Masę kładłam na lekko osolony wrzątek i gotowałam 2 min. od wypłynięcia, po wyłożeniu na talerz polałam roztopionym masłem, wyszły bardzo smaczne kluseczki :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wanilia

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_07-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować