Kopytka z selerem i bryndzą

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zwykłe kopytka też można podać w oryginalny sposób.

Składniki:

  • ● 80 dag ziemniaków
    ● 1 szkl. mąki
    ● cebula
    ● 5 jajek
    ● seler
    ● 10 dag bryndzy
    ● olej
    ● sól, pieprz

Kopytka z selerem i bryndzą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonym wrzątku. Odcedzamy i studzimy. Przeciskamy przez praskę. Dodajemy mąkę, jajko i szczyptę soli. Zagniatamy ciasto. Formujemy wałek i kroimy kopytka. Gotujemy w osolonym wrzątku, aż wypłyną. Odcedzamy.
  • 2. Selera obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Gotujemy w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy. Cebulę obieramy i siekamy. Szklimy na rozgrzanym oleju. Dodajemy selera i kopytka, podsmażamy.
  • 3. Pozostałe jajka rozkłócamy i doprawiamy. Wlewamy na patelnię i mieszając, smażymy, aż się zetną. Posypujemy pokruszoną bryndzą.

Notka redakcyjna

PP_04-2012

Komentarze

Podobne przepisy