Kopytka z kaszy jaglanej

4.5 (191 ocen)

  • 45 min

Ostatnio powstały u mnie niesamowicie pyszne … wielkie … pachnące kopytka , którymi zajadała się cała rodzina!Ale nie takie zwykłe , bo zamiast z ziemniaków zrobione z kaszy jaglanej!Niesamowicie pyszne , a do tego zdrowe!

  • 45 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    * kasza jaglana – 200 g
    * mleko – 250 ml
    * jajko – 2 szt
    * masło – 1 łyżeczka
    * mąka pszenna – 100 g
    * sól
    * pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Kopytka Dania główne

Kopytka z kaszy jaglanej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    Kaszę jaglaną płuczemy i sparzamy wrzątkiem na sicie , odsączamy , przekładamy do garnka.

    Mleko gotujemy , zalewamy kaszę, przykrywamy.

    Wstawiamy do nagrzanego piekarnika ( 120C ) i prażymy ok. 15 min.

    Jeśli kasza będzie robić się sucha , podlewamy wodą.

    Po wyciągnięciu z piekarnika studzimy , a następnie dodajemy 2 jajka , mąkę i przyprawy.

    Zagniatamy ciasto.

    Formujemy wałki i kroimy na średniej wielkości kopytka.

    Wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy kilka minut.

    Odcedzamy , a następnie smażymy na masełku kilka minut do uzyskania złocistej skórki.

    Podajemy z sosem pieczarkowym.

    Uwaga!

    Kaszę po wyciągnięcia z piekarnika można zmielić!

    Kopytka będą delikatniejsze.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza Kasza jaglana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować