Kopytka z groszkiem i marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Następnie dodać mąkę i jajko.
Całość zagnieść szybko na jednolite ciasto i przełożyć na blat posypany mąką.
Podzielić je na mniejsze części. Z każdej części uformować wałek grubości palca, obtaczając go dobrze w mące. Wałek lekko spłaszczyć i pociąć na ukośne kawałki.
Zagotować duży garnek z osoloną wodą.
Kopytka należy gotować porcjami. Należy wkładać je ostrożnie do wody, raz przemieszać łyżką drewnianą, aby nie przykleiły się do dna garnka. Gotować chwilę, ok. 2- 3 min. od momentu wypłynięcia.
Wyciągnąć łyżką cedzakową. Odstawić.
Groszek z marchewką ze słoika wlać do garnka bez zalewy , dać 1 łyżkę masła , zagotować i zagęścić 1 łyżką mąki.
Kopytka wymieszać z warzywami i podawać.
Posypać natką pietruszki.
Porady
Można do potrawy użyć kopytek ,które zostały z poprzedniego dnia.
Komentarze