Kopytka z groszkiem i marchewką

4.51 (144 ocen)

  • 30 min

Ciekawy smak , trochę inaczej podane kopytka

  • 30 min

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków ugotowanych
    1 jajko
    200g mąki pszennej + do podsypywania
    1 słoik mieszanki groszku z marchewką/0,9 l/
    1 duża łyżka masła
    1 łyżka mąki
    natka pietruszki
Wystaw ocenę:

4.51 (144 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kopytka z groszkiem i marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Następnie dodać mąkę i jajko.
    Całość zagnieść szybko na jednolite ciasto i przełożyć na blat posypany mąką.
    Podzielić je na mniejsze części. Z każdej części uformować wałek grubości palca, obtaczając go dobrze w mące. Wałek lekko spłaszczyć i pociąć na ukośne kawałki.
    Zagotować duży garnek z osoloną wodą.
    Kopytka należy gotować porcjami. Należy wkładać je ostrożnie do wody, raz przemieszać łyżką drewnianą, aby nie przykleiły się do dna garnka. Gotować chwilę, ok. 2- 3 min. od momentu wypłynięcia.
    Wyciągnąć łyżką cedzakową. Odstawić.
    Groszek z marchewką ze słoika wlać do garnka bez zalewy , dać 1 łyżkę masła , zagotować i zagęścić 1 łyżką mąki.
    Kopytka wymieszać z warzywami i podawać.
    Posypać natką pietruszki.



Porady

Można do potrawy użyć kopytek ,które zostały z poprzedniego dnia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować