kopytka z fasolką szparagową i marchewką

0 (0 ocen)

  • Średni

Kopytka z pieczonej cukinii, z chrupiącymi warzywami

  • Średni

Składniki:

  • - ziemniaki duże: 4 sztuki
    - cukinia średnia: 1 sztuka
    - mąka: 1 szklanka
    - Jajko: 1 sztuka
    - fasolka szparagowa: 200 gramów
    - marchewka duża: 2 sztuki
    - cebula czerwona: 1 sztuka
    - bułka tarta: 2 łyżki
    - masło: 2 łyżki
    - parmezan starty: 2 łyżki
    - koperek: 0.5 pęczka
    - sól, pieprz: 1 szczypta
    - gałka muszkatołowa, tymianek: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kopytka Dania główne

Kopytka z fasolką szparagową i marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. cukinie przeciąć wzdłuż na pół, posypać solą, pieprzem, i tymiankiem,
    cukinie i całe nie obrane ziemniaki piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni celcjusza przez 40 min,
    warzywa odłożyć do wystygnięcia,
    ziemniaki pokroić wzdłuż, wyjąć miąższ z ziemniaków i cukinii, dokładnie rozgnieść,
    dodać mąkę , jajko, sól i pieprz, wyrobić ciasto ( jeżeli ciasto jest zbyt klejące dodać jeszcze trochę mąki), pokroić kopytka,
  • 2. gotować w osolonej wrzącej wodzie do chwili wypłynięcia, odlać i przelać zimną wodą,
    fasolkę szparagową umyć, obciąć końcówki, gotować kilka minut w osolonej wrzącej wodzie, odlać i przelać zimną wodą,
    marchew pokroić w paseczki, cebulę w piórka, obsmażyć na łyżce masła, dodać fasolkę, przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową,
  • 3. na talerzach ułożyć kopytka, na nich warzywa,
    na patelnie dodać pozostałe masło i bułkę tartą, zrumienić,
    polać bułką danie, następnie posypać parmezanem i posiekanym koperkiem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować