Jak zostają mi ziemniaki z obiadu, to na drugi dzień robię z nich kopytka.
30 min
Składniki:
Mąka -2 szkl
Mąka ziemniaczana -2 łyżki
Jajko -1 szt
Sól
Kiełbasa pokrojona w kostkę i podsmażona z cebulą -50 g
Tłuszcz do smażenia cebulki.
Cebula obrana i zrumieniona na tłuszczu -2 szt
Ziemniaki obrane i ugotowane -1,60 kg
Kopytka z cebulką i kiełbaską - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ugotowane ziemniaki, przepuścić przez maszynkę.
Do ziemniaków dodać, jajko, obie mąki.
Wyrobić ciasto, formować podłużne wałeczki i kroić je po skosie.
Wrzucać od razu na wrzącą i osoloną wodę.
Gotować 4 minuty od wypłynięcia kopytek.
Gorące kopytka wyjąć na talerze i polać tłuszczem z kiełbasą i cebulką.
Komentarze