Kopytka w sosie warzywno -drobiowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Udka myjemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Ugotowane udka wyciągamy i odstawiamy do wystygnięcia. Do rosołu po gotowaniu mięsa dodajemy liść laurowy i mrożone warzywa gotujemy ok 5 min. Dolewamy troszkę przegotowanej wody. Ugotowane mięso skubiemy na kawałki i dodajemy do rosołu z warzywami. Zagotowujemy. Zaciągamy mąką z śmietaną. Zagotowujemy aż sos zgęstniej.
2. Ugotowane zimne ziemniaki przepuszczamy przez praskę. Dodajemy jajko i mąkę wyrabiamy ciasto.
3. Formujemy wałeczki i kroimy na kawałki. W dużym garnku zagotowujemy wodę solimy ją do smaku. Wrzucamy kopytka i gotujemy aż wypłyną. Wyciągamy łyżką cedzakową. Podajemy z sosem.
Komentarze