Kopytka w sosie warzywno -drobiowym

0 (0 ocen)

  • 35 min

Syty i bardzo smaczny obiad dla całej rodziny

  • 35 min

Składniki:

  • 1 szklanka groszku mrożonego
    1 szklanka marchewki mrożonej
    3 udka
    pieprz biały
    1 szklanka śmietany 30 %
    1 kg ziemniaki
    1 szt jajko
    Sól morska
    4 łyżki mąka

Kopytka w sosie warzywno -drobiowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Udka myjemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Ugotowane udka wyciągamy i odstawiamy do wystygnięcia. Do rosołu po gotowaniu mięsa dodajemy liść laurowy i mrożone warzywa gotujemy ok 5 min. Dolewamy troszkę przegotowanej wody. Ugotowane mięso skubiemy na kawałki i dodajemy do rosołu z warzywami. Zagotowujemy. Zaciągamy mąką z śmietaną. Zagotowujemy aż sos zgęstniej.
  • 2. Ugotowane zimne ziemniaki przepuszczamy przez praskę. Dodajemy jajko i mąkę wyrabiamy ciasto.
  • 3. Formujemy wałeczki i kroimy na kawałki. W dużym garnku zagotowujemy wodę solimy ją do smaku. Wrzucamy kopytka i gotujemy aż wypłyną. Wyciągamy łyżką cedzakową. Podajemy z sosem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy