Kopytka w pomidorach

4.5 (155 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Kiedyś mi się przyśniły. Obudziłam się bardzo głodna.

Składniki:

  • Kopytka:
    ● 1 kg ziemniaków
    ● 30 dag mąki pszennej
    ● 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    ● jajko
    Sos:
    ● 3 pomidory
    ● posiekana cebula
    ● 2 ząbki czosnku
    ● oliwa
    ● 1/2 łyżeczki posiekanej papryki chili
    ● pieprz
    ● słodka mielona papryka
    ● majeranek
    ● tymianek
    Oraz:
    ● sól
    ● 1/4 kostki masła
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kopytka w pomidorach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kopytka: ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie. odcedzamy i studzimy. Przeciskamy przez praskę. Dodajemy obie mąki i jajko. Zagniatamy, formujemy cienkie wałki i ukośnie kroimy. Gotujemy
    w osolonym wrzątku ok. 4 minut od wypłynięcia. Odcedzamy i hartujemy. Polewamy roztopionym masłem.
  • 2. Sos: pomidory sparzamy, obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i siekamy. Cebulę szklimy na oliwie. Dodajemy słodką paprykę, chili i czosnek. Smażymy. Gdy papryka zbrązowieje, wkładamy pomidory i doprawiamy
    pieprzem, tymiankiem i majerankiem, mieszamy. Dusimy 10 minut i miksujemy.
    Polewamy kopytka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_02-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować