Kopytka pod złocistą kołderką

0 (0 ocen)

To urozmaicenie popularnego makaronu z serem. Kopytka w tym wydaniu posmakują każdemu. Bułka tarta w połączeniu z masłem i cukrem daje fantastyczny smak temu daniu.

Składniki:

  • Ciasto:
    - 1 kg ugotowanych ziemniaków
    - około 2,5-3 szklanek mąki,
    - 1 duże jajko lub 2 małe,
    - Szczypta soli
    Pierzynka:
    - 1 szklanka bułki tartej,
    - 1 cukier waniliowy,
    - 1-2 łyżki cukru,
    - 15 dag masła
    Dodatkowo : około 30-40 dag sera białego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bułki Desery Kopytka Dania główne Ser

Kopytka pod złocistą kołderką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę. Studzimy.
    Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dokładamy sól, jajko oraz ziemniaki. Zagniatamy energicznie ciasto.
    Z ciasta robimy wałeczki o średnicy około 1,5. Tniemy je pod skosem na odcinki 3 cm. Gotowe kopytka gotujemy około 5 minut w osolonej wodzie z dodatkiem 2 łyżek oleju.
    Gotowe odcedzamy, przelewamy ciepłą wodą i porcjujemy na talerzu.

    Na wierzch posypujemy je serem białym na przemian z pierzynką . Gotowe.
  • 2. Masło roztapiamy na patelni, dokładamy bułkę, cukier i razem rumienimy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka tarta Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować