To urozmaicenie popularnego makaronu z serem. Kopytka w tym wydaniu posmakują każdemu. Bułka tarta w połączeniu z masłem i cukrem daje fantastyczny smak temu daniu.
Składniki:
Ciasto:
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- około 2,5-3 szklanek mąki,
- 1 duże jajko lub 2 małe,
- Szczypta soli
Pierzynka:
- 1 szklanka bułki tartej,
- 1 cukier waniliowy,
- 1-2 łyżki cukru,
- 15 dag masła
Dodatkowo : około 30-40 dag sera białego
Kopytka pod złocistą kołderką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę. Studzimy.
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dokładamy sól, jajko oraz ziemniaki. Zagniatamy energicznie ciasto.
Z ciasta robimy wałeczki o średnicy około 1,5. Tniemy je pod skosem na odcinki 3 cm. Gotowe kopytka gotujemy około 5 minut w osolonej wodzie z dodatkiem 2 łyżek oleju.
Gotowe odcedzamy, przelewamy ciepłą wodą i porcjujemy na talerzu.
Na wierzch posypujemy je serem białym na przemian z pierzynką . Gotowe.
2.Masło roztapiamy na patelni, dokładamy bułkę, cukier i razem rumienimy.
Komentarze