Kopytka marchewkowo imbirowe

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Wszyscy znamy kopytka! Są pyszne! Dziś u mnie w troszeczkę odmienionej wersji – kopytka marchewkowo imbirowe – aksamitne, rozpływające się w ustach. Najlepsze są odsmażane na masełku rozmarynowym.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki:
    ◦700 g ziemniaków (najlepiej sypkich, mącznych)
    ◦300 g marchwi
    ◦200-210 g mąki + mąka do podsypywania
    ◦1 duże jajko roztrzepane widelcem
    ◦1 łyżka soli
    ◦1 łyżeczka mielonego imbiru
    ◦½ łyżeczki gałki muszkatołowej
    ◦1 łyżka drobno posiekanego świeżego rozmarynu
    ◦2-3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę


    Dodatkowo:
    ◦1-2 łyżki posiekanego świeżego rozmaryny
    ◦2 łyżki masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Gnocchi Kopytka Dania główne

Kopytka marchewkowo imbirowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kopytka marchewkowo imbirowe 1. Ziemniaki i marchew nie obieramy, gotujemy w oddzielnych garnkach miękkości. Odcedzamy i obieramy ze skórki póki są gorące. Przeciskamy przez praskę lub mielimy w maszynce do mięsa. Do jeszcze ciepłych ziemniaków i marchwi dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, 1 łyżkę posiekanego rozmaryny, przesianą mąkę, sól i przyprawy. Robimy dołek i wlewamy roztrzepane jajko. Zagniatamy ciasto. Ważne aby zrobić to szybko i dość niedbale – długie wyrabianie ciasta sprawi, że będzie ono bardzo miękkie.
  • Kopytka marchewkowo imbirowe 2. Gotowe ciasto dzielimy na mniejsze kawałki. Z każdego kawałka formujemy wałek, podsypujemy go mąką i kroimy w poprzek na kawałki – kopytka.
    Kopytka przykrywamy ściereczką i odkładamy na bok.
  • Kopytka marchewkowo imbirowe 3. W garnku gotujemy wodę, dodajemy łyżkę soli. Gdy woda zacznie wrzeć partiami gotujemy kopytka (około 1 minuty od momentu wypłynięcia).

    Wyławiamy łyżką cedzakową i rozkładamy na talerzu i czekamy aż kopytka przestygną.
  • Kopytka marchewkowo imbirowe 4. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła, dodajemy łyżkę posiekanego rozmarynu i podsmażamy kopytka aż się zarumienią.

    Przed podaniem posypujemy pozostałym świeżym rozmarynem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować