Wszyscy znamy kopytka! Są pyszne! Dziś u mnie w troszeczkę odmienionej wersji – kopytka marchewkowo imbirowe – aksamitne, rozpływające się w ustach. Najlepsze są odsmażane na masełku rozmarynowym.
1 godz. 30 min
Składniki:
Składniki:
◦700 g ziemniaków (najlepiej sypkich, mącznych)
◦300 g marchwi
◦200-210 g mąki + mąka do podsypywania
◦1 duże jajko roztrzepane widelcem
◦1 łyżka soli
◦1 łyżeczka mielonego imbiru
◦½ łyżeczki gałki muszkatołowej
◦1 łyżka drobno posiekanego świeżego rozmarynu
◦2-3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
Kopytka marchewkowo imbirowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki i marchew nie obieramy, gotujemy w oddzielnych garnkach miękkości. Odcedzamy i obieramy ze skórki póki są gorące. Przeciskamy przez praskę lub mielimy w maszynce do mięsa. Do jeszcze ciepłych ziemniaków i marchwi dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, 1 łyżkę posiekanego rozmaryny, przesianą mąkę, sól i przyprawy. Robimy dołek i wlewamy roztrzepane jajko. Zagniatamy ciasto. Ważne aby zrobić to szybko i dość niedbale – długie wyrabianie ciasta sprawi, że będzie ono bardzo miękkie.
2.Gotowe ciasto dzielimy na mniejsze kawałki. Z każdego kawałka formujemy wałek, podsypujemy go mąką i kroimy w poprzek na kawałki – kopytka.
Kopytka przykrywamy ściereczką i odkładamy na bok.
3.W garnku gotujemy wodę, dodajemy łyżkę soli. Gdy woda zacznie wrzeć partiami gotujemy kopytka (około 1 minuty od momentu wypłynięcia).
Wyławiamy łyżką cedzakową i rozkładamy na talerzu i czekamy aż kopytka przestygną.
4.Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła, dodajemy łyżkę posiekanego rozmarynu i podsmażamy kopytka aż się zarumienią.
Przed podaniem posypujemy pozostałym świeżym rozmarynem.
Komentarze