Kopytka marchewkowe

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Smakują wybornie i są bardzo zdrowe.

Składniki:

  • Ciasto:
    ● 25 dag marchewki
    ● jajko
    ● 25 dag ziemniaków
    ● 20 dag mąki pszennej razowej
    ● 1/2 łyżeczki soli
    Sos:
    ● łyżka posiekanej melisy
    ● 1/4 kostki masła
    ● 1/3 szkl. posiekanych orzechów włoskich
    ● 100 ml oliwy

Kopytka marchewkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki i marchewki
    obieramy i myjemy. Gotujemy,
    lekko studzimy i miksujemy.
    Dodajemy mąkę, jajko
    i sól. Wyrabiamy ciasto.
  • 2. Z ciasta formujemy wałek
    i kroimy w ok. 1-cm plastry.
    Widelcem odciskamy wzorki.
    Gotujemy w osolonym wrzątku,
    aż wypłyną.
  • 3. Sos: na patelni rozgrzewamy
    masło i oliwę, wsypujemy
    melisę i orzechy, mieszamy.
    Sosem polewamy kopytka.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_10-2010

Komentarze

Podobne przepisy