Kopytka fasolowe

4.99 (175 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 8 godz.

Smak i konsystencja mogą zdziwić. Kopytka są zwarte i bardzo sycące, w sam raz dla bardzo głodnego spracowanego człowieka. Ważne, by ten człowiek miał jeszcze siłę na przygotowanie, a to trochę trwa.

  • 8 godz.

Składniki:

  • 50 dag fasoli Jaś (im większa, tym lepsza)
    2 cebule
    2 jajka
    kilka łyżek mąki pszennej
    kilka łyżek masła
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.99 (175 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kopytka fasolowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotowaną na miękko fasolę mielimy lub miksujemy na jednolitą masę. Następnie wbijamy jajka, dodajemy mąkę i drobno posiekaną cebulę. Doprawiamy solą oraz pieprzem, mieszamy i wyrabiamy ciasto, z którego formujemy kopytka. Gotujemy je w osolonej wodzie, wyjmujemy, gdy wypłyną na powierzchnię. Kopytka podajemy okraszone masłem.

Porady

* fasolę najpierw namoczyłam na noc w wodzie, rano wodę zmieniłam i ugotowałam nasiona, trzeba poświęcić na to trochę czasu i nic nie można przyspieszyć **formowanie kopytek polega na utoczeniu z ciasta wałka, który należy spłaszczyć i pokroić na ukośne kluski (kopytka)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_10-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować