Kopytka to ulubione danie mojego młodszego synka

Składniki:

  • 2 kg ziemniaków
    2 jajka
    200 g mąki pszennej
    100 g mąki ziemniaczanej
    sól
    300g słoniny lub boczku na skwarki
    1-2 cebule
    oliwa

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kopytka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać, umyć i ugotować, przestudzić, zmielić. Dodać jajka,obie mąki i wyrobić na gładkie ciasto ale nie za długo. W międzyczasie wstawić garnek z osolona wodą i dodatkiem 5 łyżek oliwy. Z ciasta formować wałki, kroić pod skosem kluseczki.
  • 2. Wrzucić do gotującej się wody i gotować od wypłynięcia około 2-3 minuty. Gotowe kopytka okrasić pokrojonym w kostkę i podsmażonym boczkiem lub słoniną z cebulką.

Porady

Można podawać z surówką ze świeżej lub kiszonej kapusty.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować