Kopytka

4.5 (142 ocen)

  • 50 min

Kopytka to dla mnie najpyszniejsze kluski ziemniaczane. Ich przygotowanie wcale nie jest trudne, a są wspaniałym dodatkiem do obiadu.

  • 50 min

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
    2 jajka
    2 niepełne szklanki mąki
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Zobacz również:

Kopytka Dania główne

Kopytka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Ziemniaki obrać, ugotować na miękko, odlać wodę.
    Ciepłe ziemniaki przepuścić przez praskę, zmielić w maszynce lub utłuc na gładko (nie używać blendera do tego).
    Dodać jajka, wymieszać i wsypać mąki.
    Zagnieść gładkie ciasto - takie ciasto na kopytka trzeba wykorzystać od razu, nie może leżeć długo.
    Odrywać kawałki ciasta, formować wałeczki, lekko je spłaszczać i pod skosem ciąć kluseczki.
    Zagotować wodę z solą - po zagotowaniu wrzucić kopytka, zmniejszyć moc palnika by woda nie bulgotała, bo kluseczki się rozpadną i przemieszać łyżką drewnianą by odeszły od dna.
    Po wypłynięciu na wierzch gotować 1-2 minuty.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować