Mój przepis na idealne i rozpływające się w ustach kopytka, który nigdy mnie nie zawiódł. Kopytka wyśmienicie smakują z sosami oraz są idealnym dodatkiem do dań mięsnych. Można je też jadać na słodko ze śmietaną i cukrem, lub owocami.
20 min
Składniki:
-1 kg ugotowanych i ostudzonych ziemniaków
-1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
-2 jaja
-1 łyżka soli
-woda do ugotowania kopytek
1.Wstawiamy wodę z solą do ugotowania kopytek, aby już wrzała kiedy będą pokrojone. Ziemniaki rozbijamy dokładnie tłuczkiem. Dodajemy mąkę, jaja i zagniatamy ciasto. Ciasto lekko lepi się do rąk, ale nie dosypujmy więcej mąki. Dzięki temu kopytka będą delikatne i rozpływające się w ustach.
2.Ciasto dzielimy na 5 części. Z każdej części formujemy wałeczek.
3.Wałeczki lekko spłaszczamy i kroimy ukośnie w kopytka. Kopytka wrzucamy na osolony wrzątek. Gotujemy do wypłynięcia na powierzchnię (około 2 minuty).
Komentarze