Kopytka znane są i lubiane chyba przez wszystkich, a w szczególności przez dzieci. Po mimo ,iż są bardzo proste w przygotowaniu, wielu osobom sprawiają problem.Oto kilka ważnych wskazówek, jak zrobić idealne kopytka. Mam nadzieję, że Wam pomogą.
4.5 (181 ocen)
Porady
W kopytkach najważniejsze są ziemniaki, które powinny być mączyste, o sypkim miąższu po ugotowaniu. Najlepiej użyć ziemniaków pozostałych z dnia poprzedniego lub ugotować ziemniaki dzień wcześniej. Drugą ważną kwestią jest to, aby podczas przygotowania ziemniaki nie były ciepłe, powinny być całkowicie wystudzone. Koleny etap to ilość mąki. To ile użyjemy mąki zależy od gatunku użytych ziemniaków. Dlatego nie da się uwzględnić w przepisie odpowiedniej ilości mąki. Dodajemy jej tyle, aby ciasto było zwarte i odchodziło od rąk. Jeśli dodamy jej zbyt dużo, kopytka będą twarde i ciężkie. W składnikach podałam również mąkę ziemniaczaną, ale nie zawsze ją dodaję. Jeśli do masy ziemniaczanej dodaję jajko, wtedy mąkę ziemniaczaną pomijam.Teraz zagniatamy ciasto. Ważne jest, aby nie robić tego zbyt długo. Im więcej glutenu uaktywni się podczas zagniatania, tym kluski będą bardziej twarde. Gotowe ciasto ziemniaczane nie powinno również długo stać, dlatego od razu zabieramy się do robienia kopytek. Ostatni etap to gotowanie. Tu już nie ma większej filozofii. Ważne jest, aby wrzucać kopytka na gotującą się wodę partiami i nie doprowadzić do rozgotowania się klusek. Teraz chyba jesteśmy gotowi do przygotowania kopytek.
Komentarze