Kopytka

4.5 (174 ocen)

Kopytka najczęściej podaję z bigosem.

Składniki:

  • - ugotowane ziemniaki
    - mąka pszenna
    - 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    - 1 jajko
    - sól.
Wystaw ocenę:

4.5 (174 ocen)

Zobacz również:

Kopytka Dania główne

Kopytka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę, przekładamy do miski. Dodajemy mąki i jajko. Całość zagniatamy na jednolite ciasto. Musi dobrze się odrywać od ręki.
    2. Następnie formujemy kule a z nich walki grubości palca, obtaczając je w mące, lekko spłaszczamy i tniemy na ukośne kawałki. Gotujemy w osolonym wrzątku przez ok. 3 minuty od wypłynięcia. Od czasu do czasu mieszamy łyżką.

Porady

Kopytka polewam przesmażoną słoninką z cebulką lub boczkiem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.91 (183 ocen)

kopytka

To może cię zainteresować