Kopytka

0 (0 ocen)

  • 30 min

Najlepiej smakują zaraz po ugotowaniu polane sosem pieczarkowy, albo odsmażane ze śmietaną

  • 30 min

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
    jajko
    250 g mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej

Kopytka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kopytka 1. Ziemniaki obrać, zalać gorącą, posoloną wodą i ugotować. Następnie odcedzić i jeszcze ciepłe zgnieść tłuczkiem. Odstawić do wystudzenia. Do zimnych ziemniaków dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, jajko i sól. Wszystko wymieszać i przełożyć na stolnicę, następnie zagnieść ciasto. (Nie powinno być zbyt gęste bo po ugotowaniu kluski mogą stać się zbyt twarde). Z ciasta formować wałeczki i kroić ukośnie. Gotowe wrzucać porcjami na wrzącą i osoloną wodę. Gotować ok 3 min od momentu wypłynięcia na wierzch.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

4.5 (185 ocen)

Kopytka.

4.5 (185 ocen)

Kopytka

BABECZKA 35 Najprostsze i najsmaczniejsze. 1 godz. 30 min