• Dla 6 osób
  • Łatwy

To rodzaj ciasta ziemniaczanego podobnego do tego, jaki przygotowuje się na śląskie kluski. Kopytka stanowią smaczne i pożywne danie, często przyrządzane na śląski obiad:)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - ziemniaki: 1 kilogram
    - mąka pszenna: 30 dekagramów
    - mąka ziemniaczana: 3 łyżki
    - Jajko: 1 sztuka
    - sól: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kopytka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i odparować, jeszcze ciepłe przepuścić przez maszynkę lub przetrzeć przez sito, a następnie wyłożyć na wysypaną mąką stolnicę, formując niewielki kopiec. Oba rodzaje mąki przesiać razem. Do środka ziemniaczanego kopca wbić jajko, wsypać mąkę i szybko wymieszać, najwygodniej używając do tego dużego noża. Gdy wszystkie składniki się połączą, wyrobić jednolite ciasto.
    Formować wałki i kroić skośnie w poprzek na równe kawałki.
    Gotować natychmiast w osolonej wodzie. Polać masłem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować