Kopiec kreta - piernik

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Ciasto jest przepyszne, jak każde z bananami:)

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki na ciasto:

    • 2 szklanki mąki
    • 100 g margaryny lub masła
    • ½ szklanki cukru białego
    • 1 ½ szklanki maślanki lub jogurtu
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1 łyżeczka sody
    • 4 łyżki kakao

    Składniki na masę:

    • 500 ml śmietany 36%
    • 250 g serka mascarpone (lub 2 fixy do śmietany)
    • 100 g czekolady deserowej
    • 2-3 łyżki cukru pudru
    • 3 banany
    • 1 łyżka soku z cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kopiec kreta - piernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    1. Masło rozpuścić i lekko ostudzić.
    2. W misce wymieszać dokładnie wszystkie składniki sypkie. Dolać maślankę lub jogurt, powinniśmy otrzymać średnio gęstą konsystencję ciasta.
    3. Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką formy o średnicy 24 cm.
    4. Piec 45 minut w 180 stopniach. Wyjąć i chwilę studzić. Musi być jeszcze ciepłe, aby łatwo udało się wyciąć miąższ.
    5. Z ciasta ściąć wierzch na wysokości około 2 cm. Wydłubać delikatnie połowę miąższu tak, aby został brzegi ciasta i nietknięty spód.
  • 2. Masa:
    1. Czekoladę zetrzeć na tarce o dużych okach.
    2. Śmietanę ubić na niskich obrotach z cukrem pudrem i fiksem. Dodać rozdrobnioną czekoladę i wymieszać.
    3. Banany obrać ze skórki, przekroić na pół i skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Ułożyć na cieście.
    4. Śmietanę wylać na banany formując kopiec.
    5. Śmietanę obłożyć rozdrobnionym ciastem i lekko docisnąć. Schłodzić w lodówce przez 30 minut i podać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować