Kopiec kreta

4.5 (196 ocen)

..czyli mocno kakaowe ciasto z bananami

Składniki:

  • Biszkopt:
    100g margaryny
    250g jogurtu naturalnego
    200g mąki pszennej
    4 łyżki kakao
    1 łyżeczka sody
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka cukru wanilinowego
    4 łyżki cukru

    Masa śmietanowa:
    500ml śmietany kremówki 30%
    2 łyżki cukru pudru
    2 łyżeczki żelatyny
    4 łyżki zimnej wody
    50g gorzkiej czekolady
    3-4 banany

    margaryna do wysmarowania formy
    papier do pieczenia
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Kopiec kreta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Margarynę rozpuścić, lekko przestudzić. Suche składniki (oprócz cukru) przesiać przez sitko. Całość połączyć dokładnie z jogurtem i margaryną, mieszając łyżką. Boki formy wysmarować margaryną, dno wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 26 cm. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C na ok. 40 min. Po upieczeniu biszkopt wystudzić. Następnie łyżką wydrążyć środek na głębokość ok. 1 cm, zostawiając brzeg ok. 1,5 cm. Okruchy przełożyć do miski, rozkruszyć. Banany obrać, odciąć końce, przekroić wzdłuż, płaską stroną ułożyć na biszkopcie.

    Masa śmietanowa:
    Czekoladę schłodzić w lodówce, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Żelatynę wsypać do rondla, zalać 3 łyżkami zimnej wody, odczekać aż napęcznieje, dodać resztę wody, podgrzać, mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać lekko przestudzoną żelatynę i cukier puder. Następnie dodać czekoladę, dokładnie wymieszać. Masę wyłożyć na biszkopt z bananami, formując kopiec. Wierzch posypać okruchami. Wstawić do lodówki na min. 3 godz.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany Kakao

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować