Kopiec kreta

0 (0 ocen)

Czekoladowe ciasto z bitą śmietaną i bananami mniam!!!

Składniki:

  • 250 g margaryny
    3 szklanki mąki
    4 łyżki kakao
    2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 szklanka cukru
    cukier waniliowy
    1 necała szklanka wody
    5 jajek
    0,5 litra śmietany
    5 łyżek cukru pudru
    3 łyżeczki żelatyny
    2 śmietan -fixy
    cytryna
    6 bananów
    tortownica o wymiarach 30 cm

Kopiec kreta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę,cukier,kakao,cukier waniliowy i wodę umieszczamy w garnku i ustawiamy na mały ogień cały czas mieszając rozpuszczamy.Po połączeniu składników masę zestawiamy z ognia i studzimy.Jajka myjemy i oddzielamy białek od żółtek.Do chłodnej masy dodajemy żółtka i mąkę z proszkiem cały czas miksujemy (gdy stwierdzimy ze masa jest gęsta możemy dodać trochę wody) Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do ciasta delikatni mieszamy.ciasto pieczemy ok 30-35 min w 170 stopniach.Ciasto po upieczeniu studzimy następnie wydrążamy środek zostawiając boki i dno.Na dno układamy banany i skrapiamy cytryną(ja układałam banany w całości) Schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i śmietan- fixami jak już będzie sztywna dodajemy żelatynę rozpuszczoną i przestudzoną w ok 1/4 wody.Na banany wykładamy śmietanę tworząc górkę na śmietanę kruszymy ciasto ,które zostało uprzednio wydrążone.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy