Kopiec kreta

4.48 (183 ocen)

Przepyszne, delikatne i mega bananowe ciasto. O wiele lepsze niż to z torebki, bo domowe i przede wszystkim większe :)

Składniki:

  • Ciasto:
    - 6 jajek
    - ¾ szkl. cukru kryształu
    - ½ szkl. mąki pszennej
    - ½ szkl. mąki ziemniaczanej
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    - 3 łyżki kakao
    - 2 łyżki oleju

    Masa bananowa:
    - 500 ml śmietany 30%
    - 3 łyżki cukru pudru
    - 3 saszetki bananowego shake’a w proszku
    - 2 łyżeczki żelatyny
    - 4 łyżki gorącej wody

    Dodatkowo:
    - 6 -8 bananów (zależnie od wielkości)
    - sok z ½ cytryny
Wystaw ocenę:

4.48 (183 ocen)

Kopiec kreta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO – białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, dodawać porcjami cukier, a następnie po jednym żółtku. Cały czas ubijając dodawać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać kakao i 2 łyżki oleju. Wylać na blachę (36x24) wyłożoną papierem do pieczenia /tylko dno/. Piec 20-25 minut w temp. 180. Wystudzić. Następnie skroić wierzch ciasta (ok.1/4 całości).
  • 2. MASA BANANOWA – żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, odstawić do przestudzenia. Śmietanę ubić na sztywno, dodawać po łyżce cukru pudru i po jednej saszetce shake’a bananowego w proszku. Delikatnie wymieszać. Wlać rozpuszczoną żelatynę i delikatnie wymieszać.
  • 3. Na ciasto wyłożyć przekrojone wzdłuż na pół banany, skropić je sokiem z cytryny żeby nie zciemniały. Na owoce wyłożyć masę bananową i równomiernie rozsmarować. Na masę pokruszyć resztę ciasta (tą skrojoną część). Schłodzić w lodówce.

Porady

Do masy bananowej można dodać 4-5 kostek czekolady startych na drobne wiórki - ja zapomniałam ;)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Egzotyczna Imieniny Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować