Kopiec Kreta

4.5 (167 ocen)

  • 60 min

Bardzo smaczne ciasto ;) każdy kto spróbuje chociaż kawałek prosi o dokładkę.:)

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto
    1 margaryna
    1 szkl cukru
    4 jajka
    3 szkl mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenie
    3/4 szkl wody
    4 łyżki kakao

    Krem:
    1l śmietany 30% lub 36 %
    2 op śmietan-fix
    6 łyżek cukru pudru
    1 tabliczka czekolady ciemnej
    6 bananów
    sok z 1 cytryny
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kopiec kreta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto
    Margarynę, cukier, kakao i wodę wkładamy do jednego rondelka, umieszczamy na niedużym ogniu i mieszamy do chwili aż margaryna się rozpuści i wszystko się z sobą połączy. Masę odstawiamy do ostudzenia.
    Żółtka oddzielamy od białek.
    Do zimnej masy dodajemy żółtka, a później mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
    Z białek ubijamy sztywną pianę i delikatnie łączymy z ciastem.
    Przekładamy je do blaszki prostokątnej o wymiarach 40cmx25cm. Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok.20-30 minut. Ciasto lekko studzimy, w jeszcze ciepłym ścinamy góre i kruszymy ją.
  • 2. KREM:
    Czekoladę siekamy w drobną kostkę.
    Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno, z dodatkiem cukru i "śmietan-fixów". Dodajemy do niej czekoladę i mieszamy.
    Banany obieramy ze skórki i kroimy wzdłuż na pół. Skraplamy je sokiem z cytryny
  • 3. Na ciasto układamy banany, na to wylewamy krem a nastepnie przykrywamy pokruszoną górą. Wstawiamy do lodówki na 2 godziny

Porady

Ciasto można robic w tortownicy wtedy wychodzi prawdziwy kopiec lecz bardziej podzielne jest ciasto na prostokątnej blaszce ;)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować